Monday, October 29, 2012

:: Aidiladha 2012 ::

assalamualaikum..

Alhamdulillah, raya tahun nie disambut meriah seperti tahun-tahun sebelumnya..
keluarga belah ayah kumpul ramai-ramai..
seronok..
cuma tahun nie menu pagi agak kebaratan..
ada spagetti, KFC, kek dan puding triffle..hah..
=D

tahun lepas, perut memboyot lagi..
tahun nie, budak hadif dah ada~
 
 kakak n abang faiz
ta..tih.. nak pergi tengok lembu kena korban
 
mulut dok booo..booo..booo

 




en asben tunjuk hero pergi pegang tanduk lembu..
dapatlah bukti tunjuk rajin kat situ..
=D
 

 1 bahagian dapatlah 20kg daging..campur2x semua dapatlah 28.5kg sebahagian untuk diagihkan..
=)
 petangnya, sup gear box in the making~

=)

Thursday, October 25, 2012

:: salam aidil adha ::

assalamualaikum..

selamat hari raya aidil adha buat semua..
yang balik kampung, drive carefully ya!

aidiladha memang best untuk aku & keluarga..
eratkan silaturrahim antara kita..


tahun ni,beraya dengan spec baru je..
=D

maaf zahir dan batin..

Wednesday, October 24, 2012

:: WW : me in the lab ::

assalamualaikum..

seminggu sekali haram aku nak pakai macam ni dalam lab..
=D

well, lab dah ade microtome  baru.. semi-auto..
hebat terasa~
walaupun yang manual pun aku masih terkial-kial..
hak..

* microtome = (mesin potong tisu manusia yang kecik2x )
tak yah takut, memang kerja aku menjahanamkan organ + tisu manusia.. untuk kebaikan..=)

Tuesday, October 23, 2012

:: membersih rumah ::

assalamualaikum..

weekend yang lalu sempat pergi gotong-royong membersih rumah..
walaupun pada hakikatnya, aku hanya melihat mak & ayah saja membersih kawasan..
=D
 biasalah jaga Hadif..
hikss...


 ini bukan rumah aku..
mahupun rumah mak ayah aku..
tapi ini rumah akak aku..
yang ketiga..
gulp!

rumah ni hampir 10 minit dari rumah ayah aku,
so. kira macam senang la nak datang, bersih-bersih..
yela, tuan rumah dok jauh kan..
 
 rumah luas..
laman luas..
aku pulak yang terlebih excited tengok rumah nie..
ha.ha.ha

rumah teres abang aku beli kat puncak alam lagi mahal berganda-ganda dari rumah nie..
biasalah kan, hartanah bandar lain dari hartanah kat kampung nie..
=)

tak rugi nak beli rumah nie,
so,
nak korek pitis nak cari rumah satu lagi lah..
=D

Monday, October 22, 2012

:: bila dia sudah pandai... vol II ::

assalamualaikum..

bersenang-lenang di hujung minggu, bila en asben turun ke kl bagi support untuk the red warriors-sampai- bibir- berdarah- sebab-kena-siku-kat-orang-sebelah..

aish, tengok bola tak hengat doniaa!!
dan untuk pertama kalinya, aku tengok bola sorang-sorang depan tv sampai abes..
naseb baek tak tercabut jantung tengok bola, patutlah ada orang meninggal sebab tengok bola..
giler nervous..
=D
apa-apa pun, naseb baik kelate menang..
gomo..kelate..gomo..

berbalik kepada aktiviti hujung minggu dengan Hadif..
sebab minggu nie tak berhempas-pulas dengan kek..
maka, bolehlah fokus kepada buat headband baby..

 nak pujuk budak ni jadi model sekarang susah giler..
penat bagi modal suruh duduk diam..

 tengok?
bila dia sudah pandai..  tak mau jadi model umi..
T_T
 
 baby headband untuk tisyrin..

 untuk kali pertama buat gabungan roses,
not bad ha?

 2nd baby headband for tisyrin

 both..

at lastttttt!!!!!
berjaya jugak..

=D

Thursday, October 18, 2012

:: terusik.. ::

assalamualaikum..


kalau aku bawak Hadif jalan-jalan, sorang-sorang ke, kena tinggal jauh pada en asben ke..
mesti orang kata aku bawak adik aku..

aku tak nampak macam mak budak ke??


T_T


 "la, anak ke? "

 rilek-rilek hadif, umi ada..~


 "halus molek mak dia" = " kecik molep tubuh mak dia"

aisy!! memang lah nampak kecik sebab tinggi aku 163cm, berat 48kg..

terrr... halus, halus jugak.. tapi dah ada anak pun..

 biasalah, anak 1, kalau anak 5, tak tau lah rupa macam mana~

ha.ha.ha


Wednesday, October 17, 2012

Monday, October 15, 2012

:: bila dia sudah pandai ... vol I ::

assalamualaikum..


bila budak ini sudah pandai tak mau tido di siang hari..
kerja mainnnnnnn je..
aish..
umi yang penat!!
nenek lagi lah..
T_T

Hadif..Hadif..

Thursday, October 11, 2012

:: nombor cantik ::

assalamualaikum..

en asben : baru abe perasaan bakpo ramai sangat nak kawen 10.11 ni.. 10.11.12 rupanya.. =D


aku : lol..baru perasaan ke?

en asben : dah ade 5 dah jemputan kawen tarikh tue, nak g hok mane so tak taw..

aku : ntah.. yang saya tahu, 11.11 tue kena pergi jenjalan sebab besday budak Hadif..ha.ha.ha

en asben : ore laen punya la plan nak nombor cantik...anok dedy jugok hok bagus... tak plan-plan pun nak boleh 11.11.11.. boleh jugak nombor cantik tue.. anak dedy jugak hok hebat!! hahahaha~ 

aku : * dalam hati je nie* hadif pulak yang hebat??? T_T


hadif 11.10.12 - 11 months...

heyyy.... ada 1 bulan lagi utk menuju 11.11.12!!!! <---dah tak cantk dah nombor tapi 11.11.11 tetap terpahat kat mykid..

=D


birthday hadif kan sama dengan birthday sultan kelantan..
maka, tak yah apply cuti!!!

jom start plan nak bawak Hadif pergi jalan-jalan kat mana..
wah, seronok nie!!!

 

Tuesday, October 9, 2012

:: menangkap senja ::

assalamualaikum..

sejak kebelakangan nie kan asyik hujan je waktu petang..

lagi-lagi la time nak pergi kerja..
awan cerah waktu pagi, ku sangka panas hingga ke petang..
tengok-tengok basah jugak baju aku redah hujan balik kerja..

aku selalu cakap kat en asben... " tak macho langsung naek motor besar tapi kena hujan.." T_T
lalu en asben cakap.. " naek motor besar lagi la macho redah hujan..orang tengok pun waaaa, pastu sampai rumah ni, konpem baju dah kering "
banyak la punya kering, kalau hujan lebat sepanjang jalan..
ha.ha.ha

moral of the story : naek motor besar ke naek motor kecik, kalau dah namanya hujan, tetap basah lencun baju tue.. =P

ga.ga.ga


pastu mula la en asben buat ramalan kaji cuaca..
hujan macam nie, konpem sunset lawa bebeno..

aku tengok langit..
pandang dalam-dalam...

tengok en asben....
aish...
T_T


" jom teman dedy tangkap sunset!!! "

" jangan lupa bawak Hadif sekali, nanti kang orang tgk kita tak pasal-pasal kena tangkap basah"

ha.ha.ha

 masuk bendang hujung kampung..

Hadif pun buat muka pelik tengok umi dia usung pergi tengah bendang..

aku ingat dok tersengguk tepi tali air je, tengok-tengok kena seret masuk sekali..

rupa-rupanya, kena pegang remote control DSLR en asben..

ha.ha.ha.

motip sangat..

tangkap punya tangkap...

maka..

hampa..















sunset malu-malu pulak nak landing cantik-cantik..
hukhuk..


apola nasib..


en asben cakap "tak pe,kita cuba lagi!!"

ka.ka.ka

nampaknya, aku kena buat ramalan kaji cuaca sendiri baru la tak kehampaan dok melangut kat bendang tue..

Monday, October 8, 2012

:: kegemaran Hadif.. vol II ::

assalamualaikum..

 heloo...
lama tak dengar khabar Hadif..
budak  ni baru ok daripada demam..
selalu demam sebab umi dengan dedy punya pasal..
suka bawak merayau tak tentu pasal..
=D

sori Hadif, untuk next trip, umi dan dedy akan pastikan Hadif bersedia fizikal + mental..
ha.ha.ha

wah..
sekarang bukan main lagi kalau dengar bunyi motor dedy..
belum pergi kerja, tok ayah bawak dia round laman rumah..
 
 
 statik je duduk pegang motor..

 kesian, superbike dedy takde raga nak letak Hadif..
ha.ha.ha
ni kalau dah pandai berdikari, boleh dedy bawak pergi konvoi..
haks..
rileks umi buat kekssss..


 hah, kalau tengok upin & ipin..
tak pun boboiboy..
apatah lagi ultraman nebiusss..
konpem teruja tak ingat kat umi dia dah..

semangattt!!


apatah lagi sekarang dah pandai naek kereta sendiri..
ke hulu ke hilir


tapi berjalan belum lagi..

bila Hadif mau jalan?????

asyik terduduk je bila perasan terlepas tangan dari pegang dinding mahupun kerusi..

tak sabar ni Hadif umi nak tengok awak berjalan!!

=D

Wednesday, October 3, 2012

:: swing maxi ::

assalamualaikum..

waaa..

medela swing dah ada double dah..


terbaeklah!!!

bagi yang tak berkemampuan nk beli free style, rasanya yang ni pun dah terlampau ok..

single pump pun dah best..
kalau double ni mesti double best!!


=D

tapi sayang, tak dak lagi kat malaysia..
=D

*  nak try usha my cousin lah!! *
walaupun sekarang swing aku dah tersadai dalam almari buat koleksi, tapi kalau dapat spare part jd double nie best jugak..

untuk masa depan..
=D


 

Tuesday, October 2, 2012

:: brokoli ::

assalamualaikum..

=)

sayur pertama yang diperkenalkan untuk budak Hadif adalah brokoli..
sampai sekarang, ia adalah favourite si budak itu..

maka umi dia perlulah memvariasikan masakan agar anakanda tidak jemu..

brokoli celup tepung menu baru untuk hadif..
dan juga menjadi kegemaran si dedy juga..

 brokoli dipotong kecil-kecil..

 2 cawan tepung beras..
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
sedikit tepung jagung
garam secukup rasa
blackpepper penyedap rasa..
sedikit kunyit

atau

1 cawan tepung beras
1 cawan air
sedikit air kapur
1 biji kuning telur
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit

atau

beli yang ready made
lagi senang...

ha.ha.ha



 makan haruslah muncung begitu sebab gigi 2 batang je kat depan untuk mengunyah..
=D


nak lagi?

=D

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers