Wednesday, October 28, 2015

:: Jejak Ho Chi Minh : part lV ::

assalamualaikum..


bersambung lagi u olls dari part I,II dan III

sambung shopim..geee


mak aku selagi tak jejak rumah Hjh Basiroh memang tak lalu nak makan gitu..hikss..

so, petang tu lepas cukup rehat, kitaorang dengan muka tak malu pergi ke restoran dia minta alamat rumah..depan restoran dia pun ada kedai dia juga tapi pilihan kurang dan harga sedikit berbeza..

tunjuk alamat ke pemandu teksi, dan 15 minit sampai lah ke sana, cuak sebenarnya asal jauh je rumah dia ni, rupanya, jalan kat sana mostly sehala,lepas tu kalau pergi dengan motor mestilah dekat sebab banyak jalan pintas..kita stay kat distric 1, rumah Hjh Basiroh di district 3..



 masuk rumah terus naik tingkat 2 untuk tengok telekung..
kat bawah untuk tudung dan kain pasang gitu..

 men entertaining themselves..haha

 aku tukang kritik je..haha..abehla anak buah Hjh Basiroh layan kitaorang..

memang puas hati la kalau dah sampai sendiri kat rumah dia.. banyak pilihan, harga murah gitu..

antara signature telekung Hjh Basiroh.. special edition sebab ada tag dia sendiri..
itulah yang membezakan telekung Hjh Basiroh dengan yang lain..







 aku tak puas hati sebab dekat Ben Tanh market takde jual baju kurong siap berlabuci tu..tang mana taw orang dok beli..

sekali rezeki kami, otw pulang ke Hotel dari pasar Ben Tanh, singgah beli kopi Vietnam dekat Malaysian street tu, en asben dok borak-borak dengan orang kat situ, rupanya dia tourist guide, sekali dia bagi alamat rumah Jamilah la pula, si tauke baju kurong berlabuci..
haha

bagaipucuk dicita ulam mendatang gitu..

hiks..


 Malaysian street.. ramai sungguh recommend stay hotel kat sini, nasib baik tak stay kat sini..
kotor dan berbau..ish..ish..

 jom lah kita ke rumah Jamilah pula..hahah

 akak Jamilah sedia membantu..hehe..
kaya betul family dia ni.. rumah gah giler..2 lot pulak tu, tak puas hati tengok kat 1 lot, dia ajak pergi lot sebelah..haha



 dedy layan anak-anak..hehe
 dah sampai kat tempat supplier, wajiblah borong ye idak..hikss

 lepas tu kak jamilah tawar makan mee pho dia pula..
Mee pho ni kalau kat area Ben Tanh RM6-8 satu mangkuk.. kat sini RM2 je ... haha.. padahal 1km pun tak sampai dari Ben Tanh ke sini..haks..
makan sampai tak ingat..

Alhamdulillah..

to be continued..~

hehe

Monday, October 26, 2015

jejak ho chi minh : part III

Assalamualaikum..

Kembali dengan part lll..(part l,part ll)

kalau jejak ho chi minh bukan untuk shopping, idak la ye..

lucky, rezeki stay di Cat Hotel, dia punya shareholder, Mr Hanapi dan isteri sangatlah mesra alam.. ada je bantuan nak dihulurkan..

mula-mula, dia bawa kami ke rumahnya.. selain bisness hotel, dia supplier beg, tapi beg deuter je lah..

mula-mula tu rase macam tak percaya, mesti ada udang disebalik batu, yelah beriya ajak kita pergi rumah tengok barang, kang tak pasal-pasal caj servis ke apa,jadi tourist guide tak pasal-pasal..

risau juga..

 depan tu bini Hanapi, lupa nama..hahaha..update blog 2 bulan lepas tu punya pasal..=p

kitorang just bayar tambang teksi.. selebihnya ihsan daripada Hanapi & isteri.. bagus betul..
en asben tak naik teksi, dia naik motor dengan Hanapi.. merasalah merempit tak tentu pasal jalan kat sana..haha


 Kesian Hanapi, nampak belakang je.. ni rumah dia.. dah jadi showroom dah.. haha
Harga dia bagi harga kilang, adik aku je beli backpack satu, we olls tak beli sebab dah banyak backpack kat rumah..


 Tiba-tiba Hadif tergedik-gedik nak juga beg.. punya lah lama nak pujuk dia..


berkenan dekat beg haji ni.. tak nak lepas..haha

Dapatlah merasa beg baru ye Hadif!!
sementara tu layan kopi Vietnam dulu.. celah-celah rumah pun banyak je kedai-kedai kopi..
asal ada lorong, di situ ada kedai..haha


sempat la u olls melepak, merasa culture diorang.. kelass sikit pada makcik-makcik kampung di Malaysia..haha..

lepas tu, Hanapi bawa kitorang pergi rumah mak sedara dia,jual telekung.. sebab dia tanya nak pergi mana pula tu kan.. laju je jawab nak pergi rumah Hjh Basiroh.. Hanapi kata tak payah naik teksi,naik motor je,ulang alik punggah kitaorang..haha..sebab dia kata dekat sangat..lepas tu, Hanapi kendong en asben,isteri dia kendong mak aku.. merasalah mak merempit jalan kat sana..haha.. 10minit kemudian,diorang datang balik sebab rumah Hjh Basiroh tutup lagi..kihkih..

dah takde pilihan lain, maka pergi lah rumah mak sedara dia..


 Rumah kat sini padat-padat dan tinggi, ye lah, satu lot 400k ringgit malaysia.. kaya lah orang vietnam ni,dapat beli satu lot buat rumah..huhu..diorang takde/jarang ada kereta sebab masalah ruang parking la..

 nak bela ternakan pun susah.. huhuhu



orang lelaki biasalah kalau orang perempuan ligat rambang mata dok tengok kain..haha


k lah, sambung part lain pula untuk shopim..heeee


video
merasa lah u olls naik motor kat sana..


to be continued~




Monday, October 19, 2015

Jejak Ho chi minh : part II

Assalamualaikum...


Sambung dari part I 

Cat Hotel


Good morning ho chi minh!!

aku booking Cat hotel ni dengan kadar rate RM89 per night..breakfast included ( halal ) murah tak? haha.. ramai suggest untuk booking hotel dekat Malaysian street, u know macam saigon pink,blessing hotel dan lain-lain.. tapi laki aku kata tak mencabar sebab dah ramai orang stay kat situ, nanti takdak idea nak update blog sebab boring dok hotel yang sama.. lol.. lagipun rate hotel kat malaysian street tu mahal.. not good idea anymore..

Cat Hotel ada 3 cawangan.. aku booking via Trivago.com.. suka-suki booking manakan tahu cat hotel ada 3 cawangan, bajet booking dekat dengan Malaysian street tu la.. sekali sampai, bukan.. rupa-rupanya ter'booking' Cat Hotel 2..haha.. nasib baik dekat je, lorong sebelah tu je..kalau tak, naya nak menapak jalan-jalan..haha..


servis bagus walaupun booking bilik lain, dapat bilik lain.. biasalah tak dak rezeki dapat bilik besar.. yang penting selesa untuk kami anak-beranak..

receptionist pun bagus, asal je kami sampai depan hotel, ada je tukang sambut Hazim..haha..


main cikucak la, dok selfie la..hak.. kat atas tu, tengoklah, umi dedy boleh dok senang lenang ada tukang jaga Hazim..lol..


ruang makan.. cantik je hotel ni.. minimalise je design.. i loike!
sekali turun makan, kosong je ruang, orang tak suka makan pagi ke apa?


pergi ho chi minh wajib booking hotel yang include dengan halal breakfast sebab makanan kat sini mahal-mahal..huhu.. sekali makan 40-50 hengget untuk breakfast tak ke naya you olls.. errr..
maka wajiblah bedal makan banyak-banyak sebelum turun tawaf bandar Ho chi minh..lol







to be continued : tak nyopim lagi ni..haha

Wednesday, October 14, 2015

: Aidiladha yang lalu::

assalamualaikum..

Alhamdulillah, dapat juga ketemu bff masa raya haritu..my bff semua single lagi, sapa nak masuk meminang bolehla..hahaha..
selalu je jumpa, mesti mak-mak diorang ni bising-bising..

mak-mak :"Aja dah masuk anak 2, budak 3 orang ni tak kawen2x"

jawapan standard dari diorang :

"jodoh pertemuan di tangan tuhan", "orang cari tak jumpa", atau "mak la tolong carikan"

hahaha~

aku pun join mak-mak diorang dah, biasalah dah jadi mak orang kan..membebel-bebel gitu..hakss


cerita hari raya Aidil adha aritu.. sebelum tu, salam maal hijrah buat semua..heee


seperti kelaziman, adik-beradik belah ayah akan berkumpul di rumah aku untuk melaksanakan ibadah korban..tapi tahun ni ramai sepupu sepapat balik rumah mertua, so tak pasal-pasal warga bapak-bapak saudara yang selama ni tak turun padang kena turun padang..haha..



menu adik aku, daging bakar selepas itu..




ni bapa saudara aku, tukang sembelih, memang tugas dia tiap-tiap tahun.. tapi pantang larang dia nak sembelih lembu, dia bagi arahan agak-agak 50 meter dari lembu tu berada..haha


ayah dengan lembu kesayangan


Alhamdulillah, berjalan dengan lancar walaupun semua amatur je aritu..
=)

sepagi hari raya aritu, budak Hadif tukar baju 3 kali, sekali nak pergi solat hari raya, balik pakai baju melayu, sekali lembu tumbang, pakai baju lain pula.. heh



Tuesday, October 13, 2015

:: Jejak Ho Chi Minh : part I ::

assalamualaikum..




miss me?

hahaha.. Alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus menulis setelah kekangan masa yang sangat sibuk sejak 2 menjak ni..

=)

marilah sama-sama menerokai ho chi minh setelah entry ini diperam selama 2 bulan setengah..

hahaha~

jejak vietnam @ ho chi minh : 3-6 OGOS 2015..


ni pengalaman pertama Hazim pergi oversea.. naik flight masa dalam perut umi dah lama dah..
Hazim baru 5 bulan masa ni..tengok mata pun xberapa nak bukak lagi sebab direct flight kb-kl-hcm dari awal subuh, dah la budak mata sepet dah..hehe

Hadif? oh tahap excited dia memang tinggi, boleh nampak perbezaan dari bawa dia umur 4 bulan travel sampai sekarang nak masuk 4 tahun..haha..tapi bila sebut dah pergi mana dah?yillek, satu habuk dia tak ingat..hahaha..yang dia ingat naik kapal terbang pergi sarawak tahun lepas..g jepun,g china,g indonesia semua takdak dalam ingatan..nasib baik ada gambar buat kenangan, baru dia terangguk-angguk pergi jalan-jalan.. =D


masa aku beli tiket pergi ho chi minh ni, aku cakap kat adik aku, sekali dia menggeletis nak ikut jugak, so beli lah untuk dia sekali + bawa mak sekali kan..asyik mak cakap nak pergi vietnam sebab member ngaji dia selalu pergi shopping telekung cantik-cantik gitu..

 apa yang best bawa budak 2 orang tu, tentunya priority kat semua tempat..kat imigresen,naik buggy, naik flight walaupun bukan beli hot seat..
haha..Alhamdulillah, smooth je perjalanan..
anak-anak tak pun meragam..

 Hadif yang excited..

perjalanan ambil masa 1jam 45 minit dari kl-ho chi minh..
masa pergi ni tak ramai rakyat malaysia sebab baru lepas raya kan..
haha, orang pergi sebelum raya, kita pergi selepas raya..
=p
 dah sampai kita di vietnam..
 ambil teksi terus ke Cat Hotel..

menuju ke hotel..

to be continued~

hahaha~



::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers