Friday, November 23, 2012

:: DKB : my version of choc moist ::

assalamualaikum..

=)

mesti korang blur bila terjah ke sini..
banyak entri takde gambar..
hu.hu.hu

sorry, my own mistake..
gatal tangan dok edit sana sini..
abis terdelete..
sedih & sadissss..
T_T
oh, dunia!

untuk tidak menghampakan semua yang datang ke sini..
aku kongsikan resepi choc moist yang aku buat untuk anakanda tersayang..

=)

untuk pengetahuan semua, kek nie tak payah guna mixer..
=D
oh best sekali bagi yang takde mixer tu..
hikss..aku memahami, sebab dulu pun aku takde mixer..
sekarang dah ada mixer besar gedabak, itu rezeki namanya..
pelan-pelan kan?

choc moist..

the cake

(1)
1 cawan serbuk koko - diayak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula pasir
1 cawan minyak
semua kat atas satukan dan dimasak dengan api perlahan sampai adunan sebati, jangan sampai berketul ye..
siap,sejukkan sekejap..

(2)
1 cawan tepung gandum + 1 sudu baking powder + 1 soda bikarbonat.
campur dan ayak

(3)
4 biji telur di blend sampai berbuih~

bila semua dah setel..
campur adunan (2) dan (3) berselang-seli dan gaul dengan sebati..

siap!
jom bakar.. kukus pun boleh!

bakar 180 darjah celcius, 45mnt-1jam..
bila dah siap, biarkan kek itu sejuk..


creamcheese layer (just an option)

125g creamcheese
50g mentega
50g gula icing
1 sudu esen vanila..option

pukul semua bahan sampai sebati~ jadi putih

ganache chocolate

125g coklat masakan
50ml whipping cream
sedikit vanila esen

double boil cream jngan sampai mendidih, letak coklat masakan..cair semua baru letak esen vanila..
sejukkan..


melapiskan kek

layerkan kek coklat tadi dengan creamcheese,sejukkan dalam peti sejuk then baru layerkan dengan ganache tadi..

jika tak gemar creamcheese, terus layerkan kek tadi dengan ganache..
dan hiaslah dengan taburan almond..

=)


siap, enjoy your baking!

No comments:

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers