Wednesday, September 25, 2013

:: DKB : resepi takoyaki ::

assalamualaikum..

=)

aku dapat banyak request untuk kongsi resepi takoyaki..
selalu tepek muka hepi-pandai-buat-sendiri,kan?

=D

takoyaki ni kalau kat mall rasanya 1 biji seringgit, kan?
aku pernah la rasa, but totally different taste dengan my takoyaki..*aceh*
maybe, susah nak dapat benda pure kat malaysia,bukan?

resepi aku ni, hampir semuanya import dari Jepun..

kalau pergi ke Jepun, susah nak cari makan, bolehla alas perut dengan takoyaki yang senang didapati di tepian jalan..
cuma kat jepun sedap la lagi sebab guna sotong kurita..
sini mana nak cari?
T_T


 acuan ada yang elektrik mahupun yang tradisional..
aku beli yang pakai dapur gas sebab yang letrik xsama volt kan..
lagipun yang elektrik lambat panas.
kalau tak de acuan ni macam mana ye?
danish pancake pan pun boley, tak pun acuan kuih cara..
hahaa

=)

resepi  basic takoyaki:
tepung takoyaki yang ready made..
haha~
kat belakang plastik ni dah disediakan dengan bancuhan dia..
1kg tepung, 3 liter air, 6 biji telur..

selalu aku buat suku je..
250g tepung + 750ml air + 1-2 biji telur..
pukul sampai sebati..
tapi aku pakai mixer je..
senang..
=D


 panaskan acuan + letak minyak sikit..
taburkan flake( macam cornflake gitu)
nak letak ok, tak letak pun ok..

 masukkan bancuhan separuh..
letakkan isi sotong/ayam/udang/fishball dll mengikut citarasa..

 penuhkan acuan..
biar sampai masak sedikit..

 pastu bolehla terbalikkan,
golek sampai masak sekata..

 siap, bolehla angkat..

untuk bancuhan 250g, dapatlah 48 biji..

 taburkan *fishflakes, kicap takoyaki & mayones

*fully imported from japan

siap..


budak yang rajin nak tolong..umi sediakan bahan, mulalah kalut nak buat juga..
owh, Hadif pun hantu takoyaki!
=D

inti dalam takoyaki ni ikut selera masing2x la kan..
nak letak cheese pun boleh, nak letak daun saderi pun boleh..
hmm, letak cili api sedap juga kot..
ikut kreativiti..
tekak melayu katakan..

=D


boleh try resepi takoyaki versi orang lain seperti ini dan ini..

=)

ada sesape nak order?

6 comments:

Nas said...

nak! mahal tak bahan-bahan dia? emel dekat nashoney27@yahoo.com

@nis said...

nak order tepung sahaja 2 bleh..

@nis said...

nak order tepung ja 2...

:: aJa :: said...

InsyAllah, dalam proses buat starter packaging utk takoyaki..=)

MAT NOR said...

Takoyaki home made lagi jimat compare beli luar, makan ramai2 lg best

Wawa said...

Takoyaki memang TERBAEKKK!! Tapi kalau susah2 sangat nak cari dapur takoyaki & bahan-bahan kering utk masak Takoyaki,skrg dh ada org jual secara online jenis set macam sushi kit tu.Brand Mamy Aimi.cuba google www.mamyaimi.com.my @ whatsapp 0136012797

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers