Monday, December 19, 2011

:: breastfeeding journey ::

assalamualaikum..

=)

sudah sebulan lebih usia budak Hadif..
seiring juga langkah breastfeeding aku..
=)

Alhamdulillah..
sejak Hadif dilahirkan..
rezeki dia xputus-putus..

masa nak keluar labour room, nurse dah letak dia tepi aku..
suruh bg susu..
sambil ditolak pergi ke wad..
mase tue, dlm kekok2x nk menyusu..
terasa 1 keajaiban bila dia pandai mencari..
nurse pun ckp cik B aku sgt elok sebab tue baby bley terus direct BF tanpa mencari2x xtentu hala
..
* itu berkat sentiasa urut mase peknen dlu, guna lotion breast, boleh d dapati farmasi mahupun kedai2x yg berkaitan..=D sebab aku dgr ramai m2b yg seksa lepas bersalin sbb puting tenggelam dll*

bila hari pertama berada di rumah..
susu xmo keluar...
seb baek tyme tue aku punyer bestfrenz dtg melawat..
die ckp akak die minum akar herbanika nona roguy..
mase tue aku teringat aku pun beli set nona roguy..
terus suh mak aku buatkan air itu..

lepas tue..
rezeki datang dengan mencurah2x..
Alhamdulillah..
tyme tue jugaklah aku mengalami bengkak susu..*mild je*
susukan Hadif pun terasa byk lagi meleleh..
last sekali suh en asben pergi cari breastpump segera..
*xsempat nk tggu breastpump dari USA*
emergency punya pasal..
=D
tQ buat fara yg kasik info nk beli breastpump yg reasonable harganya..
terus en asben pergi beli kat butik true mums..
brand Unimom..
Alhamdulillah, setakat nie aku selesa menggunakan ia..
oklah dari xde kan..

* tiba2x teringin utk memiliki pump elektrik..sape sudi kasik?..=D *

start hari ke-5..
aku dah mula buat stok EBM..

hasilnya..






kini..
lebih 50 bekas berjaya disimpan utk stok 3 bulan..
Alhamdulillah..
aku pump 4x sehari saja.. *malas punyer pasal*


sekali pump, klu tangan aku terlebih rajin..dapatlah 6oz, klu x 4oz dah cukup..=D
* terase tangan sudah berketul2x sekarang nie*
bila siap pump.. aku bahagikan utk disimpan kat bahagian bawah (dingin) 3 botol, selebihnya bghn sejuk beku..
sebab siang hari aku ajar Hadif minum pakai botol..
senang nk tinggal p kije nanti..

serta memudahkan kije mak aku..amek botol, panaskan dalam warmer (brand little bean, recommended!menyenangkan kerja)

Hadif plak klu nk minum susu botol..
hanya botol tommee tippee yg die hisap, brand laen tolak tepi..
haha..




pada satu pagi tue, ayah aku bukak peti nk letak lauk yg dibeli..
die terkejut..
"ape benda byk sgt dlm peti nie?"
* lame xbukak peti bhgn atas..hehehe*
mak aku cakap " stok susu Hadif, jangan terambil sudah, kot2x ingatkan santan ke ape ke.."
hehehe~

ayah aku geleng kepala..
mane x nya 2/3 bahagian peti dikuasai oleh stok susu Hadif..

rilex yah!!
dapat bonus nie ja g beli freezer..
=D

klu letak dlm freezer dpt la tahan 6 bulan kan?

aish, xsabar nk abeh pantang pergi beli freezer..

sudah ade freezer idaman hati..

=D



p/s : baby boy isap susu lebih pade baby girl ek?

4 comments:

Faradilla Eamy Jaar said...

yea..nk bandingkan fitrah time pantang dulu asyik tidur jer..syukur byk susu tuk hadif..fara skrg upgrade to medela swing..bes jgk..usha la..

cik juju said...

hye awak..
nak tnya, guna container aper yer simpan EBM tu?

:: aJa :: said...

fara : nk medela freestyle bley?haha...*bla ntah mampu beli nie..aishhh!*

cik juju : pakai plastik container biase aje..*jimat* pastu nk sediakan baru letak dlm botol + panaskan..=)

nabms89 said...

salam.. aah.. baby boy lg byk menyusu dri baby girl.. :) nti rahim pun cepat mengecut balik.. :)

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers