Wednesday, March 27, 2013

:: bila Allah menguji......::

Aku, aku terima dengan reda..



Assalamualaikum…


Imbas kembali…

Jumaat (22.03.13)

Pagi ni,tinggal aku dan hadif saja dekat rumah.. en asben ada kursus, mak+ayah+adik ke kuliah pagi tok guru.. sempat menyiapkan sarapan untuk dedy, ala, roti bakar je pun sebelum dedy keluar..lepas dedy pergi, ambil baju dalam mesin basuh & ajak hadif pergi sidai kain sama-sama..*jom*

Siap kerja rumah, baring dengan hadif sambil menyusu, tiba-tiba abdomen sebelah kanan tiba-tiba sakit..sakit yang tiba-tiba..aku bingkas bangun, mundar-mandir “takkan gastrik datang lagi” hadif tengok dengan muka pelik,elok je dia tengah syok minum susu,umi pula buat hal..huhu~

Sejam..tak tahan..abeh roti yang aku telan termuntah balik..minum air termuntah lagi..lagi..dan lagi..hadif mula merengek,time to sleep, tapi aku tak boleh nak entertain dia..sakit..sakit sangat.. telefon abang, tolong datang ambil hadif,aku nak rehat..abang datang, ajak pergi klinik..aku sanggup saja sebab tak tahan..pergi klinik kesihatan bachok, cakap kat doc, saket perut, maybe gastrik, doc bg ubat dan cucuk kat bontot…ewwww~ tak lega..sakit..dan sakit lagi..

Telefon dedy,cakap sakit..sebelum solat jumaat dedy sampai, makan ubat gastrik lagi..tapi termuntah  lagi..aku muntah & muntah lagi..jangan tanya aku berapa kali aku muntah sampai tak tahu apa dah yang keluar selepas itu~ huhu…

Selesai solat jumaat, aku ajak dedy ke HUSM, tak tahan..dedy ponteng kursus, bawa aku terus ke A&E.. setengah jam menunggu, masa aku lebih dalam bilik air, muntah..dan muntah lagi…bila nama dipanggil, terus aku rasa nak teriak terima kasih sebab cepat panggil aku masuk,sebab aku dan A&E selalu takde chemistry..

a&e..mengenang nasib~


Cakap dengan doc apa yang menimpa..terus dicucuk sana sini..buat UPT,buat FBC,buat UFEME dll..dan tak lupa buat ultrasound..oh sakit sudah merebak kebahagian ari-ari..dan menemui satu petanda..dan tiba-tiba doc cakap, kita naik ke wad 1U,further check! 1U-wad gynae*sakit puan*oh,sudah terbayang apa yang akan terjadi selepas ini~

Sampai wad terus kena ultrasound lagi, dan doc terus cakap, terpaksa tahan awak, mungkin kena buat emergency operation..tengok apa yang ada dalam perut awak..ah, doc, sudah lama benda itu ada dalam perut saya, dan saya selalu follow up dengan klinik..tapi kenapa?dulu kata tidak apa-apa,dia behave saja sekarang dia berbalah pula dengan ovary saya???????KENAPA?????arghhh..whateverlah,sebab sekarang saya sakit sangat..

check-in 1U..

Ah,kenapa tiba-tiba dalam beberapa jam sahaja aku dalam situasi yang begitu unexpected ini?????

Beberapa jam menahan sakit, doc datang, sila sign boring,kita akan buat operation malam ini juga..huhu..sign jela,=..dan-dan kena pakai baju OT yang tak cantik itu, tapi oklah,sebab doc hensem yang merawat..haha~apa kaitan~

Perasaan aku ketika itu kosong, tak rasa berdebar pun..asyik dok fikir macam manalah hadif nak tidur malam ni tanpa aku?huhu~

10.45pm, aku ditolak masuk ke OT, orang kata OT tu menyeramkan,tapi aku rasa tak rasa apa-apa pun..siap dok gelak-gelak bantai lagi dengan nurse dengan pakar bius..hahaha~ tiba-tiba rasa kena cucuk then kelam…*the rest is history* so, OT memang tak menyeramkan…sila percaya..hehehe~

sebab kena bius 1 badan, sampai ke pagi tak sedarkan diri..

bila tersedar,tengok belah kanan kena drip, sebelah kiri kena drip..adehla...

kanan..

 kiri..


Sabtu (23.03.13)

1am.. aku tersedar..mamai, ah, sudah ditolak balik ke wad..mamai..dan terus mamai..

8am, doc datang melawat..dan cakap, saya dah buang cyst awak..tapi itu bukan ovarian cyst,itu fimbriae end cyst, yang kanan twisted(berbelit)sebanyak 3kali pada tube fallopian awak, dan saya terpaksa buang juga tube fallopian itu,maafkan saya..aku tercengang,ok..satu tube dah hilang, takpe..kemudian doc sambung lagi..dan saya periksa bahagian kiri juga ada cyst itu tapi kecil saja,jadi saya buang juga supaya ia takkan terjadi macam sebelah kanan..ok, everything is alright..ovari & uterus awak sihat..awak boleh mengandung lagi..aku senyum..takpelah,reda.. =)patutlah aku Nampak luka ni besar, rupanya belah macam nak keluarkan baby..huhu..

dan ini adalah gambaran jelas apa yang terjadi..sebelah kanan punyalah besar, sebelah kiri cinonet aja..


*reda…reda..reda..*

right fimbriae end cyst + fallopian tube

left fimbriae end cyst..

apa yang ada dalam cyst tu???

*all pic credit to en asben & friends, yelah, semua benda atas tu kan anta ke lab aku jugak untuk diproses..haha*


Suhu aku naik…ah..mungkin sebab tak pump, bengkak susu..adehla,coolllll..coolll…

Mak cerita hadif semalam tak tido,merengek cari umi dia…pukul 5am baru lena..kesian..sayu rasa hati.
.
Ahad (24.03.13)

Aku tengok, kiri depan semua dah boleh balik…dan aku menanti sebuah jawapan tak pasti..petang itu, doc hensem datang,cakap kalau suhu ok,boleh balik…ok,check..37.1… oklah,saya lepaskan awak balik,tapi kalau rasa tak sedap badan,datang terus ya..alololo,doc ni…doc sibuk buat kerja,Tanya nurse,selalu dapat mc berapa lama..nurse jawab,dalam 2minggu rasanya..sekali doc datang,bagi slip, tercengang aku tengok,siap konpemkan balik..betul ken i? yelah,awak tu kena c-zer cakap orang beranak,memang kena cukup rehat..

Dan terima kasihlah doc dan akak-akak nurse atas jagaan kalian..

Dan sekarang, saat ini, aku dalam proses recovery…semoga cepat sembuh kepada diri sendiri.. =D

~Dan juga sekarang, aku tengah fikir,nak buat apa dengan mc 42hari ini…
Hehehe

1 comment:

che'pi said...

hermp.... selamat menghabiskan MC ... :-p

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers