Monday, March 7, 2011

:: proses pembelian rumah ::

assalamualaikum..

ketika inie..
aku sedang blur..eh, xpaham sangat dengan dokumen yg d hantar oleh peguam pasal rumah aku tue..
adeh la..dah la tebal nk bace..

sape ade pengalaman beli umah?
huhuhu~

1.Buat pilihan mana rumah nak dibeli..consider dari segi kewangan, lokasi, harga, keluasan dsb.. ok..beres!

2. Mula-mula sign Sale and Purchase Agreement (S&P) dgn Pemaju, (sblm sign baca dulu dgn teliti terms and conditions dalam agreement tu..) ok, dah!*yg nie aku mmg sign je, sbb teruje dpt beli umah*hahaha
Bila dah sign S&P, pemaju ada lawyer sendiri..
Kalau nak guna lawyer pemaju pun blh tp lebih baik engage lawyer sendiri utk uruskan hal jualbeli ni..
Legal fee bergantung kepada lawyer tersebut..*ni guna lawyer pemaju..dat y aku blur sket nie*

3.Bayar 10% dari purchase price semasa menandatangai S&P tersebut, bila S&P dah stamp gi dapatkan housing loan dari bank dlm tempoh 14 hari dari tari S&P... ok, jalan~

4. Bila dah dapat housing loan, bank akan bayar pd Pemaju progress billing, balance purchase price kalau tak cukup kena bayar sendiri guna duit pembeli..*bank talipom lbey 5x,suh balek sign..yela2x..aku balek wiken nie*

5. Bulan-bulan berikutnya just bayar installment housing loan tersebut kepada bank..*0o0o0ooo...mcm tue*

6.Pemaju akan bagi resit progress payment yg dibuat dan pembeli akan diberitahu bila perlu bayar deposit air dan elektrik..*xyah pk lagik...lmbt lagik*

7.Pastikan rumah yg dibeli siap mengikut jadual dan pastikan jugak spesifikasi rumah sama spt dlm agreement...*umah siap penghujung 2012..fuh..lambat lagik nie...den xsaba dh nie*

 source

 umah nie fully furnished u olls..

dah, abeh dah berangan...
sekian~

*tutup balek dokumen umah*
rrrrrrrrrrr...en asben, tulunnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!
T_T



8 comments:

aTy _faRed~ said...

complicated gak ek... thanks for d info.. ai pon ngah pLan nak beLi umah ni.. :)

Aisar said...

lau ak la, ak bt je umah sendiri.. cri tanah... lg2 lau ade org pecah lot... xyah la nak beli2 ni... leceh... lg 1, lau bt umah sendiri, leh bt design ape yg nak... hoho... romantiknye... hahahahhaa... itu kalu ak la..=P

:: aJa :: said...

aty : yeay!sharing is caring.. =)

aisar : ni umah tgh bandar, aku nie kan dak kampong je..mane la ade tanah kat bandar tue..lagipom beli umah dlm bandar nie utk strategi marketing..t bila ada kewangan stabil sket, bley la buat umah besar gedabak kat kampung tue haaaaaaa...okies?pk mse depan u!

pizet said...

baca betul2 agreement tu...memang tebal dan byk kena sign tapi tu kalau jd apa2 nak kena refer blk kat agreement tu jugak...ada term dia bg tau pasal defect ke, installment, semua2 la...kalau x salah ada dua agreement satu antara kita ngan developer satu lagi antara kita dengan bank

:: aJa :: said...

k pizet : ooo, mcm tue ke?nie semgt nk bce balek dokumen tue..=)

yAtiE said...

beli umah ngan kete x rugi nati buleh wat aset

:: aJa :: said...

yatie : beli umah tue untung utk aset mase pjg..
kete tue utk aset semasa saja, nk jual harga da trun..
=)

MissAra said...

nnt ara leh dtg beraye umah cik aja n cik apiz..ehe

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers