Tuesday, April 8, 2014

:: tips : bakar kek dengan cantik ::

assalamualaikum..


aku suka cuba eksperimen bila buat kek...
tapi biasalah, dah nama nya eksperimen, bukan semua yang menjadi..

hakss...

bila eksperimen menjadi boleh share dengan semua, bukan..
selalu aku share resepi dengan akak-akak, kadang-kadang diorang buat tak jadi..pastu tanya balik aku..takut aku bagi ajaran salah..haks..

aku ni kadang-kadang tak jadi eksperimen, biasalah, tok guru aku cik google je,buku resepi jarang-jarang-bila-lepak-di-popular-saja-aku-hadap..hakss




anda selalu mengalami kek naik kat tengah saja bila membakar?
aku dulu selalu jadi macam tu, try and error, google kenapa jadi macam tu.. sebab adunan dah betul, tapi nasibnya jadi macam tu aja..

banyaklah petua nya kan bila dah cari sana-sini..

tips dengan banyak lagi : kat sini

last sekali aku stick dengan petua ni..


 sebelum bakar kek, balut adunan kek dengan aluminium foil..
tebuk-tebuk sikit bagi udara dan haba mengembang dengan jayanya..

 Alhamdulillah, sekarang tak perlu risau lagi..
=)

suhu : 180 darjah celcius, bakar 30-40 minit, guna api bawah selama 30 minit, lepas tu guna api atas  bawah selama 10 minit..

hasilnya : perfecto!!


1 comment:

Amal Salleh said...

oooo ok.. org aritu pki api atas bawah .. ok pasni bole try :)
tQ~

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers