Tuesday, February 22, 2011

:: resepi : waffle ::

assalamualaikum..

atas permintaan akak-akak-yang-semangat-mintak-resepi...
dan juga pade yg nak, tp malu2x nk bertanya..
aku dgn suke atinyer share resepi buat waffle buatan sendiri tanpa perlu ke shopping mall utk mdapatkan waffle yg sedap walaupom tanpa waffle maker!

heeeeee..

bahan2x nyer:

- 1/2 cawan tepung gandum
- 75ml susu segar *nk letak lbey pom bley,suke ati la yer..aku men taruk je..hahaha
- 2 bijik telur, sile asingkan putihnyer..
-1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh minyak masak
-1 sudu teh gula
-1 sudu teh garam..

senang je bukan?

acecece:
1.pukul putih telur dan gula hingga kembang-gebu-mengancam..then, ketepikan ia..
 
gebu like this.. =p

2.pastu, dlm mangkuk len..korang campurkan segala bahan2x yg tinggal kat atas tue..gaul sampai sebati yer! pastu masukla adunan nie ke dlm putih telur yg d ketepikan tadi..

 jadik macam nie..

then, amek toaster yg kepit tue yer..
jangan guna yg melompat tue..kan xpasal2x terbakar dapur karang..

sapukan marjerin atas permukaan toaster dlu sebelum letakkan adunan..

 tggu lah sampai ia bg signal masak..hehehe


da siap..
waffle versi rupe roti bakar..
 
makan la panas2x..
bersama jem kesukaan korang..
heeeeeeeeee..

selamat mencuba..
=)

next : resepi kek carrot..tungguuuu...

4 comments:

Lieya said...

fuhhh nampak sedap je kan... ekekekeke

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

nmpk sedap!!! leh cube nie =)


yang comel,
khumaera ismail

:: aJa :: said...

@ lieya & maera : cuba jangan xcuba..hehehe

mysarah said...

aja u tau tak i duk cari waffle maker merata2 sebab nak masak waffle sendiri? resepi dh lama ada, tapi wm tak jumpa2. stress betol (padahal boleh jer guna sandwich maker tapi ngengade. haha)

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers