Tuesday, April 9, 2013

:: Jejak Jepun : nak makan apa? ::

assalamualaikum.. 

masa kat sana, sempatlah merasa beberapa hidangan Jepun yang halal untuk dimakan..
aku , en asben + Hadif sekali pun memang telan je apa yang terhidang..
pendek kata, 

campak kat mana pun boleh je hidup..haha~

udong..
boleh pilih nak lauk apa..
ikan ada, udang ada dll..
jepun kan kaya dengan seafood.. memang senang la nk makan.

cara-cara makan udong dengan betul seperti yang biras aku buat tu..
tarik panjang-panjang..pastu... sluurrrrpppp kuat2x..
orang jepun suka macam tu..

 
sup dia adalah sup daripada sos ikan..
makan sekali dengan nasi kepal..
=)


kalau susah sangat nak makan, jangan risau, takoyaki ada di mana-mana..
=)



soba..
ni soba sup.. pakej sekali dengan nasi + udang celup tepung..

dry soba..
makan cicah dengan sos tu..
pakej sekali dengan nasi kuning + raw fish-wasabi-yang-boleh-meleleh-air-mata..

* rindu nak makan soba, boleh makan di secret resepi..haha~ tapi memang lainla rasanya*

anak aku yang telan apa saja..
haha~
selalu makan ambil bilik private, senang untuk terus solat..



oyster celup tepung..
=)



Gandhaara restaurant, kedai mamak gitu
50 meter dari masjid Nagoya..

makan nasi beriyani + kebab n nan cheese..
nasi beriyani kena tempah baru dia buat..

merindui nan cheese yang gebu ini..


jangan lupa pada sushi..
last day, masa tengah berkejar balik osaka nak naik flight sempat lagi singgah beli sushi..
abis sushi hilang rupa sebab rushing..
hahah~
tapi sedap!
lain rasanya dari malaysia..

1 lagi tak sempat makan adalah unagi ( belut bakar) sebab selalunya hanya terdapat pada musim panas..
aih, mengidam.. takpe..
bak kata biras aku, belut dia tak makan tapi unagi dia makan..haha~

asyik makan takoyaki, wajiblah beli barang dan buat kat rumah saja..
jimat!!


oh, jangan lupa..
aiskrim wafel ini..
nyum-nyum..
aku berebut dengan Hadif nak makan benda ini..
hahah~

anak aku hantu seaweed..


hani yang ajar hadif makan..
berkotak-kotak dimakan oleh 2 orang ni..
=D

2 comments:

che'pi said...

terik molek la kulit hadif pahni... baham colagen bnyk2... hehehhee

Kapten Z said...

lapar tgok food jepun. =.=!

::chenta sampai syurga::

Daisypath Anniversary tickers